Ahmadinejad nu voor deelakkoord

Terwijl de Iraanse regering opeens voor een nucleair deel-vergelijk met het buitenland is, verzet de oppositie zich daar nu fel tegen.

Voor buitenstaanders is het een wonderbaarlijke positiewisseling. Jarenlang verzette de onbuigzaam-conservatieve factie in Teheran zich tegen elke poging tot een nucleair compromis met het Westen. Maar vanochtend verdedigde hun aanvoerder, president Mahmoud Ahmadinejad, zelf de grote lijnen van een ontwerp-deelakkoord waaronder Iraans nucleair materiaal voor verdere verrijking naar het buitenland wordt getransporteerd.

Tegelijk zei de leider van de oppositie, Mir Hossein Mousavi, falikant tegen een dergelijk compromis te zijn. Dat is ook opmerkelijk omdat zijn achterban van hervormers jarenlang probeerde tot een vergelijk te komen met het Westen over Irans nucleaire programma.

De wijziging van standpunten zijn kennelijk ingegeven door de binnenlandse spanningen.

Ahmadinejad en zijn aanhang binnen geestelijkheid en Revolutionaire garde hebben altijd een confrontatiepolitiek bepleit. Ze waren tegen enigerlei concessies aan de „arrogante” westerse machten. Maar ze zijn nu bereid een deel van Irans laagverrijkt uranium naar het buitenland te sturen, waarmee ze de controle erop uit handen geven aan hun vijanden Daar kan het worden verrijkt tot 20 procent voor de reactor in Teheran, waar het voor medische toepassingen wordt gebruikt.

Een akkoord kan de regering in het binnenland waardering opleveren na de chaotisch verlopen presidentsverkiezingen in juni. Een compromis, dat in principe in wording is, zou een pad naar een oplossing kunnen openen voor de nucleaire controverse.

„Wij schudden iedere hand die in eerlijkheid naar ons wordt uitgestrekt”, zei Ahmadinejad vandaag in een toespraak in Mashad, nadat hij zijn publiek had verteld dat niet Iran maar het Westen van positie is veranderd.

„Er waren dagen dat ze zeiden dat we geen enkele nucleaire technologie mochten hebben”, zei Ahmadinejad over het Westen. „Maar vandaag zeggen ze dat we moeten samenwerken. We moesten al onze installaties sluiten, nu hebben ze afgesproken om samen te werken op het gebied van [nucleaire] brandstof, energiecentrales en technologie.”

Mousavi en zijn brede coalitie van hervormingsgezinde politici en andere groepen die vroeger voor een compromis waren, leveren nu kritiek op het voorgestelde akkoord. Mousavi beschuldigt de regering ervan alle ideologische principes opzij te zetten in ruil voor een diplomatiek succes.

„Als de beloftes aan het Westen worden gerealiseerd, dan wordt het harde werk van duizenden wetenschappers geruïneerd”, zei Mousavi volgens de website Kalame. Hij zei bovendien dat als de deal alsnog mislukt er meer sancties zullen volgen. „Dit alles is het resultaat van een avontuurlijke politiek en het voorbijgaan aan nationale belangen in onze buitenlandpolitiek”, zei hij.

Volgens Mousavi levert de regering zich aan het buitenland uit, terwijl zij binnenlands de druk heeft opgevoerd. De oppositie, zei hij, wordt verdacht van banden met het Westen „terwijl [de regering] zichzelf herhaaldelijk en openlijk vernedert voor de Verenigde Staten.”

    • Thomas Erdbrink