Aegon betaalt deel staatssteun terug

Aegon gaat 1 miljard euro terugbetalen van de 3 miljard aan staatssteun die het vorig jaar heeft ontvangen. Dat heeft het verzekeringsconcern vanmorgen bekendgemaakt.

Op 30 november zal de overheid het geld van Aegon ontvangen. Afhankelijk van de gemiddelde beurskoers van Aegon op de vijf handelsdagen daarvoor, kan de premie voor de vroegtijdige aflossing oplopen tot maximaal 13 procent, ofwel 130 miljoen euro.

Aegon betaalde daarnaast in mei al, zoals afgesproken, 121 miljoen euro aan rente over de 3 miljard aan steun, nadat het had besloten een interim-dividend over 2008 uit te keren. Voor de periode tussen mei en 30 november betaalt Aegon nog eens 44 miljoen rente aan de overheid.

Aegon had al in augustus duidelijk gemaakt dat het nog dit jaar eenderde van de staatssteun die het vorig jaar had ontvangen wilde terugbetalen. Het concern haalde in die maand 1 miljard euro op door nieuwe aandelen uit te geven. De Nederlandsche Bank heeft haar goedkeuring gegeven aan de terugbetaling. „Het blijft onze bedoeling om de Nederlandse Staat zo snel mogelijk terug te betalen en dit is de eerste stap om dat te doen”, zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts vanmorgen in een verklaring. De vervroegde terugbetaling is volgens hem ingegeven door de sterke kapitaalspositie van Aegon en de verbeterde economische vooruitzichten.

Aegon was vorig jaar, naast ING en SNS Reaal, een van de Nederlandse concerns die een kapitaalsinjectie kregen van de Nederlandse overheid. De verzekeraar zei destijds de steun als „extra buffer” te zien in een periode dat de financiële markten kelderden en Aegon de waarde van zijn beleggingen in fors tempo zag verminderen.

Eerder deze week maakte ING bekend voor het eind van het jaar 5 miljard euro te willen terugbetalen van de 10 miljard die de bank-verzekeraar vorig jaar heeft ontvangen.