Wessanen blijft nog even in de rode cijfers

Het Utrechtse voedingsbedrijf Wessanen (Zonnatura, Beckers) is nog niet uit de problemen. Het bedrijf kwam vanmorgen met tegenvallende kwartaalresultaten en kon geen vorderingen melden in het afstoten van Amerikaanse divisies. Ook is er nog geen nieuwe topman gevonden. En in het vierde kwartaal verwacht Wessanen nog niet uit de rode cijfers te komen.

Analisten hadden gerekend op 5 miljoen euro winst in het derde kwartaal, maar Wessanen rapporteerde een nettoverlies van 20,1 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal in 2008 maakte Wessanen nog een winst van 11,8 miljoen euro.

De grootste tegenvaller komt van de 16,1 miljoen euro die het bedrijf moet afboeken op de diepvriesdivisies Karl Kemper in Duitsland en Righi in Italië. Wessanen wil deze onderdelen afstoten, omdat ze „nagenoeg geen synergie vertonen” met Wessanens diepvriesonderdelen in de Benelux, Favory Convenience Food Group en Beckers.

Wessanen kreeg in het derde kwartaal te maken met 5,3 miljoen euro hoger uitgevallen financieringskosten. Het bedrijf zag zich gedwongen nieuwe afspraken met banken te maken, omdat het niet meer aan de financieringsvoorwaarden dreigde te voldoen. Het kreeg nieuw krediet tot eind 2010, maar het is wel duur geld.

Interim-topman Frans Koffrie wil Wessanen ombouwen naar een Europees bedrijf dat zich toelegt op biologische voedingsproducten en specialiteiten. Dat kan niet zolang de Amerikaanse onderdelen Tree of Life (ToL, distributiebedrijf) en American Beverage Corporation (ABC, frisdrankenproducent) niet zijn afgestoten. Pas dan komt de balans weer zodanig op orde dat het bedrijf in staat is tot overnames in Europa.

Koffrie meldt nu dat de verkoop van ToL „volgens plan” verloopt. Eerder dit jaar zei hij deze desinvestering „voor het eind van het jaar” te willen afronden. Hij noemde het destijds „prioriteit nummer een”. De verkoop van ABC zal langer op zich laten wachten, omdat Wessanen eerst orde op zaken moet stellen nadat hier dit jaar fraude aan het licht kwam.

Het onderzoek naar deze fraude is inmiddels afgerond, meldt Wessanen. Er zijn geen verdere herzieningen nodig dan de bijstelling van 14,7 miljoen euro naar beneden die Wessanen al eerder toepaste op de resultaten van 2008.

Koffrie zei deze zomer in deze krant dat hij verwachtte „in het najaar” een nieuwe bestuursvoorzitter te hebben gevonden. Maar daarover bleef Wessanen vanmorgen stil.

Beleggers straften de tegenvallende resultaten en het uitblijven van goed nieuws af. De koers van het aandeel zakte vanmorgen bijna 15 procent naar een niveau van 3,55 euro rond het middaguur.