Wat is erger: zomaar een buurman of een journalist bedreigen?

De strafrechter legde een 29-jarige man vorige week een extra zware straf op omdat hij haatmails naar een journalist had gestuurd. Zo’n zwaardere straf voor het beledigen of belagen van journalisten wordt misschien wel standaard.

polakDe strafrechter legde een 29-jarige man een extra zware straf op omdat hij haatmails  naar een journalist had gestuurd. Zo’n zwaardere straf voor het beledigen of belagen van journalisten wordt misschien wel standaard.

Afslachten

Wat is erger: zomaar een buurman bedreigen of een journalist bedreigen?
Een journalist bedreigen, oordeelde vorige week de politierechter in Hilversum. Zij legde de 29-jarige Abdelhakim B. uit Rotterdam een werkstaf op van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. B. heeft bekend dat hij haatmails heeft gestuurd naar tv-presentator Clairy Polak van Nova. Hij dreigde haar ‘af te slachten’, zoals dat bij filmmaker Theo van Gogh was gebeurd.

Bezinnen

De officier van justitie had veertig uur werkstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Maar de rechter vond dat niet genoeg. B. heeft twee afzonderlijke mails gestuurd en had dus tijd genoeg om zich te bezinnen. Met zijn bedreigingen heeft hij de journalist belemmerd in haar maatschappelijke taak, het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting. Daarom vond de rechter een zwaardere straf op zijn plaats dan gebruikelijk.

Politieagenten

Bij het belagen en beledigen van medewerkers met een publieke taak, zoals ambulancemedewerkers en politieagenten, eist het Openbaar Ministerie zwaardere straffen. Dubbel zo zwaar. Soms neemt de rechter dat over, soms niet. Maar journalisten horen niet bij die door het OM geselecteerde groep. Zij hebben dan ook geen publieke taak, zegt de Amsterdamse persrechter A. Enkelaar maar een maatschappelijke.

Maar ook die maatschappelijke taak kan een strafverzwaringsgrond worden. De voorzitter van het college van procureurs-generaal Harm Brouwer gaat naar aanleiding van het Hilversumse vonnis praten met journalistenvakbond NVJ. De NVJ heeft het OM al eerder gevraagd om bedreiging van journalisten zwaarder te bestraffen. Uit onderzoek van criminoloog Frank Bovenkerk bleek in mei dat journalisten steeds vaker bedreigd worden, zowel per e-mail als fysiek, op straat. Vooral de heel zichtbare tv-ploegen hebben van dat laatste last, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Terwijl, zegt Bruning, het bij de aard van het werk hoort dat journalisten zich in spannende situaties begeven. ‘Het zou daarom een goed signaal zijn als het een strafverzwaringsgrond wordt als je bedreigingen uit tegen journalisten.’

Is het een goed idee om bedreiging van journalisten zwaarder te bestraffen?

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Merel Thie