Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. De voormalige SS’er Heinrich Boere (88), na de oorlog gevlucht naar Duitsland, staat vandaag in Aken voor de rechter. De verdachte van oorlogsmisdadiger wordt berecht voor de moord op drie Nederlanders die hij tijdens WO II zou hebben gepleegd. Verslag van het proces. Ned.1, 18.15-18.35u.

Netwerk. Reportage over het proces tegen oud-SS’er Heinrich Boere met medewerking van Teun de Groot, wiens vader in 1944 door de oorlogsmisdadiger werd vermoord. Verder kijken een epidemioloog, een microbioloog en een huisarts kritisch naar de inentingscampagne voor risicogroepen als bejaarden en zwangeren tegen de Mexicaanse griep. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor het eerste deel, De vroege jaren, van de biografie van Gerard Reve, toegelicht door de auteur Nop Maas. Uit onderzoek blijkt dat agenten dagelijks vele beledigingen, bedreigingen, racistische en seksistische opmerkingen krijgen te horen. Korpschef Frans Heeres pleit voor hard optreden, ook commentaar van de verantwoordelijke minister, Guusje ter Horst. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Filmmaker Ate de Jong vertelt over de tientallen spelletjes die hij bedacht voor zijn kinderen. De muziek wordt verzorgd door DeWolff met ‘rauwe, psychedelische sixtiesbluesrock’'. Huisdichter Nico Dijkshoorn met amusante poëzie. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw & Witteman. Zanger en Michael Jackson-fan Waylon bezocht de première van This is it, de film met repetitiebeelden van zijn held. Schrijver er Manon Uphoff over haar nieuwe boek De spelers. Ned.1, 23.05-23.55u.

documentaire

1929: Die Krise. Aaneensluitend uitgezonden tweedelige documentaire over de overeenkomsten en verschillen tussen de economische crises van 1929 en 2008.Arte, 21.00-22.45u.

Abenteuer Wissen: Hamburg HafenCity – Europas größteBaustelle. Aan de oever van de Elbe bij Hamburg verrijst een nieuw stadsdeel dat 50.000 mensen woningen en werk gaat bieden. Het omstreden project moet van Hamburg een metropool maken die kan wedijveren met steden als München en Barcelona. Parel van de nieuwe wijk: de ruim 100 meter hoge Elbphilharmonie, een architectonische blikvanger die bestaat uit een oude havenloods en een moderne glaskoepel. Daarin moet een van de beste concertzalen ter wereld komen. ZDF, 22.15-22.45u.

Het uur van de wolf: Sanne Sannes. Toen hij in 1967 bij een auto-ongeluk om het leven kwam was fotograaf Sannes pas 30 jaar. De ‘verlegen, stugge, onaantrekkelijke, cynische, sociaal onhandige en preutse man’, liet een oeuvre na waarin een erotisch universum wordt opgeroepen van verleidende, wellustige vrouwen. Documentairemaker Frodo Terpstra ging op zoek naar de raadselachtige man achter de camera die zelf misschien nooit de lichamelijke liefde consumeerde, maar in zijn donkere kamer onder meer negatieven bekraste en dubbeldrukte om een sfeer van tederheid, wellust, extase maar ook verlangen, eenzaamheid en pijn op te roepen. Ned.2, 22.50-23.35u.

Bespitzelt Springer! Filmdocumentaire. Waargebeurd verhaal uit de Koude Oorlog: een spion van de Oost-Duitse veiligheidsdienst verleidt een secretaresse van krantenuitgever Axel Springer om haar alle plannen van Springers kranten inzake verhalen over het DDR-bewind te ontfutselen. ARD, 23.15-0.00u.

Hammer & Tickle: the communist joke book. Laatste van tweedelige documentaire over de rol van humor in de geschiedenis van het communisme. Hoe grappen werden gebruikt om de staatspropaganda belachelijk te maken en hoe sommige grappenmakers naar een strafkamp werden gestuurd. Met archiefmateriaal en interviews met o.a. Lech Walesa, generaal Jaruzelski, en de Engelse socioloog Christie Davies. Ned.2, 23.35-0.40u.

Infotainment

Tussen kunst & kitsch 25-jarig jubileum. Eerste aflevering van het nieuwe, vijfentwintigste seizoen begint met een terugblik. Ned.1, 20.30-21.20u.

radio

Hoe?Zo! De geschiedenis van het Chinese Keizerrijk. Hoogleraar Chinese geschiedenis Barend ter Haar over zijn nieuwe boek Het Hemelse Mandaat .Radio 5, 21.02-21.59u.