Vervolging Women on Waves van de baan

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van een strafrechtelijk onderzoek naar de abortusboot Women on Waves. Daarmee is de vervolging van de organisatie van de baan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed deze zomer aangifte bij het OM, omdat Women on Waves voor de Spaanse kust illegaal abortuspillen zou hebben uitgedeeld aan vrouwen met een vroege zwangerschap. De persofficier van het OM in Rotterdam licht toe dat de inspectie „op geen enkele manier in staat was aanvullende vragen” te beantwoorden en dat op basis van „blote beweringen van de inspectie geen onderzoek ingesteld kan worden”.

Volgens de inspectie pleegde Women on Waves strafbare feiten door abortuspillen in Spanje te verstrekken op een boot zonder vergunning. Dat het OM afziet van een strafrechtelijk onderzoek interpreteert Women on Waves als een overwinning. „Het is een bevestiging dat de overtijdbehandeling niet strafbaar is in een kliniek zonder vergunning”, zegt oprichter Rebecca Gomperts.

Het OM ontkracht deze lezing. De persofficier benadrukt dat de aangifte van de inspectie te veel rammelde om een onderzoek in te kunnen stellen. Dat wil niet zeggen dat het OM overtijdbehandelingen door artsen zonder vergunning niet strafbaar acht.

Dat is van belang als de Tweede Kamer zich op 18 november buigt over de wijziging van het zogeheten Besluit afbreking zwangerschap. Die brengt de overtijdbehandeling (vroege zwangerschapsafbreking) onder de abortuswet.

Het vorige kabinet had hiertoe op basis van de evaluatie van de abortuswet besloten. Het huidige kabinet sprak af het te regelen. Deskundigen vinden dat er geen reden meer is voor een uitzonderingspositie voor de overtijdbehandeling, omdat het nu mogelijk is vast te stellen of een vrouw binnen 17 dagen na het uitblijven van de menstruatie zwanger is.