Tsjetsjenië: vervolging mensenrechtenactivist

De advocaat van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov heeft gisteren bekendgemaakt dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld tegen het hoofd van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, Oleg Orlov. Kadyrov heeft Orlov beschuldigd van smaad.

Orlov, een fel criticus van het Tsjetsjeense regime, heeft eerder gezegd Kadyrov verantwoordelijk te houden voor de moord in juli op het hoofd van de Tsjetsjeense afdeling van Memorial, Natalia Estemirova. Kadyrov zou brute afrekeningen met critici van de autoriteiten aanmoedigen door het scheppen van een klimaat van straffeloosheid in de Russische deelrepubliek. Orlov beschuldigde Kadyrov daarbij overigens niet van directe betrokkenheid.

Kadyrov zelf had eerder al een civiele rechtszaak aangespannen tegen Orlov wegens de beschuldigingen. Een rechter in Moskou bepaalde daarop dat Orlov de beschuldigingen, die hij op de website van Memorial had geplaatst, moest verwijderen. Ook legde hij Orlov een boete op van 1.500 euro. Die weigerde echter de beschuldigingen van de website te halen.

Volgens de advocaat van Kadyrov wordt Orlov ook onderzocht voor het beledigen van het staatshoofd. Als hij wordt veroordeeld, wacht Orlov volgens de advocaat mogelijk drie tot vier jaar cel.

De aankondiging van het onderzoek volgt minder dan een week nadat Orlov, samen met twee andere prominente mensenrechtenactivisten van Memorial, de Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting kreeg. Orlov zelf heeft nog niet gereageerd omdat hij op reis was naar Zweden. (AP)