Rechter: verstrengeling van belangen bij theatersubsidies

De Amsterdamse bestuursrechter heeft gisteren de subsidiestop voor de Theatercompagnie van Theu Boermans vernietigd, omdat bij het podiumfonds NFPK, dat de subsidie weigerde, een „schijn van belangenverstrengeling” bestaat. Een lid van de theatercommissie vanNFPK heeft zelf een aanvraag bij het fonds ingediend.

De rechter acht dit ontoelaatbaar omdat het commissielid baat hebben bij een negatief oordeel over een concurrerend gezelschap.

NFPK gaat in beroep bij de Raad van State omdat deze uitspraak het hele subsidiesysteem onderuit zou halen. Directeur George Lawson: „Dit heeft verstrekkende consequenties voor de Nederlandse kunstsubsidiëring, waar het al decennialang gebruikelijk is om adviesbeoordelingen over te laten aan mensen uit het veld. Bij zo’n systeem van peer review ligt het voor de hand dat adviseurs zelf betrokken kunnen zijn bij andere aanvragen.”

Het lid dat zelf een aanvraag heeft ingediend, is Jarrod Francisco, directeur van theatergroep Likeminds. Hij ging weliswaar op de gang staan toen zijn aanvraag werd behandeld, zoals gebruikelijk, maar dat vond de rechter niet voldoende.

De subsidieafwijzing betekende vorig jaar het voorlopige einde van de Amsterdamse Theatercompagnie, die tot die tijd 2 miljoen euro subsidie kreeg. Regisseur en artistiek leider Boermans werkt zelf aan een reddingsplan, waarin hij het Amsterdamse theater wil verkopen. Boermans toont zich „blij en opgelucht” over het vonnis: „Alles ligt nu weer open.”

Subsidieadvies: pagina 9