Rechter: gebiedsverbod pedoseksueel onwettig

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft een pedoseksuele man ten onrechte een gebiedsverbod opgelegd. Dat heeft de rechter in Den Bosch gisteren bepaald. Het verbod is met onmiddellijke ingang opgeschort.

Toen de man op 20 september de gevangenis verliet, ontzegde de burgemeester hem de toegang tot zijn woonplaats Eindhoven. Volgens de rechter kan Van Gijzel (PvdA) onvoldoende bewijzen dat de openbare orde in het geding is, en is er geen juridische basis voor een verbod.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse gemeente een zedendelinquent wilde weren. Van Gijzel beriep zich op de Gemeentewet, waarin staat dat hij de bevoegdheid heeft verstoring van de openbare orde te voorkomen. De terugkeer van de man, die twee keer veroordeeld is voor ontucht met tieners, zou leiden tot onrust en wraakacties, aldus de burgemeester.

Van Gijzel wil nu dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen om veroordeelde (zeden)delinquenten, die zonder toezicht van de reclassering terugkeren in hun woonplaats, te controleren, zo zei hij gisteren na de uitspraak. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei tegen persbureau ANP dat hij dit verzoek terecht vindt. Voorafgaand aan een spoeddebat over de kwestie wil hij de mogelijkheden inventariseren.

De bezwaarcommissie van de gemeente Eindhoven doet binnenkort uitspraak over een bezwaarschrift van de pedoseksuele man. De commissie kan de man opnieuw een gebiedsverbod opleggen. Als hij dan opnieuw bezwaar maakt, volgt een bodemprocedure.

De pedoseksueel heeft 27 maanden gevangenisstraf uitgezeten voor ontucht met vier minderjarige jongens. Het hof in Den Bosch had hem drie jaar celstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht opgelegd. De man ging in cassatie tegen het vonnis. Zo lang de Hoge Raad zich niet heeft uitgesproken over de zaak, kan de man geen verplicht toezicht worden opgelegd. Dat was voor Van Gijzel reden het gebiedsverbod in te stellen. Ook zou de gemeente de man alleen een huurwoning geven als hij toezicht van de reclassering aanvaardt.