PvdA en CU zijn bij voorbaat tegen vertrek Balkenende

Den Haag, 28 okt. - De regeringspartijen PvdA en ChristenUnie zijn tegen een eventueel vertrek van premier Balkenende om de eerste vaste voorzitter van de Europese Unie te worden. Balkenendes naam wordt vaak voor deze functie genoemd. Zelf heeft hij steeds ontkend op een kandidatenlijst te staan. PvdA-fractievoorzitter Hamer vindt dat Balkenende als ”gezicht” van het kabinet niet voortijdig kan vertrekken. Haar CU-collega Slob vindt dat de premier bij de crisisbestrijding onmisbaar is. CDA-fractievoorzitter Van Geel vindt het te vroeg om nu al een opvatting te geven over een eventueel vertrek van zijn partijgenoot. De EU-regeringsleiders komen morgen en overmorgen bijeen in Brussel. Doordat Tsjechië nog niet formeel heeft ingestemd met het nieuwe verdrag voor de Unie, is het onwaarschijnlijk dat zij de komende dagen al een besluit nemen.