'Premier mag niet naar EU'

Minister-president Jan Peter Balkenende moet niet voortijdig vertrekken om president van de Europese Unie te worden – als hij wordt gevraagd. Dat hebben fractievoorzitters Mariëtte Hamer (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) van de twee coalitiepartijen gisteren gezegd. Ze vinden de economische crisis te urgent.

Op de Europese top in Brussel van morgen en overmorgen kan nog niet besloten worden wie de eerste president van de Europese Unie wordt. Eerst moet ook Tjechië het Verdrag van Lissabon ratificeren. Het Tsjechische constitutionele hof heeft een uitspraak over het Verdrag gisteren uitgesteld. De Tsjechische president Václav Klaus wil het Verdrag niet te tekenen vóór het hof uitspraak doet.

Balkenende is officieel geen kandidaat voor de functie, maar zijn naam wordt veel genoemd. Gisteren zei de Luxemburgse premier Juncker in Le Monde belangstelling te hebben voor de functie. Tony Blair is ook kandidaat. (AP/Reuters/ANP)