Plavsic na celstraf weer in Belgrado

Plavsic na celstraf weer in Belgrado Belgrado, 28 okt. De wegens oorlogsmisdaden veroordeelde Biljana Plavsic, tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) vicepresident van de Servische republiek in Bosnië, is gisteren na een gevangenschap in Zweden teruggekeerd in Belgrado. Ze werd er ontvangen door Milorad Dodik, de nationalistische premier van de Republiek Servië, een van de twee entiteiten van Bosnië-Herzegovina. Plavsic werd in 2003 door het Joegoslavië- tribunaal tot elf jaar cel veroordeeld wegens haar aandeel in de etnische zuiveringen tijdens de oorlog in Bosnië. Door haar vasthoudendheid en rechtlijnigheid kreeg deze geestverwant, plaatsvervanger en na de oorlog opvolger van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic de bijnaam ‘IJzeren Dame’. In januari 2001 meldde Plavsic zich vrijwillig bij het VN-hof om, zoals ze zelf zei, haar onschuld te bewijzen. Later bekende ze schuld aan etnische vervolging. De 79-jarige Plavsic komt wegens goed gedrag vervroegd vrij, wat in Zweden mogelijk is wanneer een veroordeelde tweederde van de celstraf heeft uitgezeten. Kranten in Sarajevo reageerden verontwaardigd op haar vervroegde vrijlating en het feit dat de ‘moeder van de genocide’ werd verwelkomd door haar ‘zoon’ Dodik. Foto AFP Former Bosnian Serb President Biljana Plavsic (L) accompanied by Bosnian Serb Prime Minister Milorad Dodik (R) reacts after her arrival in Belgrade on October 27, 2009. Plavsic, sentenced by the Yugoslav war crimes tribunal in 2003 for crimes against humanity, was released after the UN war crimes court granted her early release. AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC SERBIA OUT AFP