Peerke Donders Paviljoen geopend

Peerke Donders Paviljoen geopend Tilburg, 28 okt. Bezoekers in het gisteren geopende Peerke Donders Paviljoen bekijken brieven die de Tilburgse missionaris Petrus Donders vanuit Suriname naar Nederland stuurde. Gisteren was het de 200ste geboortedag van Petrus alias Peerke Donders. De arme, ziekelijke en kleine weverszoon (1,57 meter) uit Tilburg werd na zijn priesteropleiding missionaris in Suriname. Hij hielp daar slaven in de leprozenkolonie Batavia. Peerke Donders stierf er in 1887. Hij werd in 1982 zalig verklaard. Voor een heiligverklaring komt hij, tot onvrede van zijn bewonderaars, niet in aanmerking. Daarvoor had hij niet één, maar twee wonderen moeten verrichten. In Tilburg waren al een kapel, park en café naar hem vernoemd. In het paviljoen is onder andere een documentaire van Ellen van Kempen over Donders’ leven te zien. Foto Joyce van Belkom Nederland, Tilburg, 27-10-2009 Opening van het Peerke Donders Paviljoen. Genodigden bekijken de tentoonstelling over het leven van de bekende tilburgse missionaris. Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van