Manila praat weer met moslimrebellen

De regering van de Filippijnen heeft gisteren in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur een akkoord gesloten met de islamitische rebellenbeweging Moro Islamic Liberation Front (MILF). Beide partijen kwamen overeen dat burgers geen doelwit mogen zijn van acties en dat scholen en ziekenhuizen bescherming verdienen. Het akkoord wordt gezien als een bewijs van verbeterde relaties tussen de overheid en de rebellenbeweging.

Vorig jaar augustus maakten gewelddadigheden een eind aan een elfjarig vredesproces tussen de Filippijnse regering en de islamitische bevrijdingsbeweging in zuidelijk Mindanao, die streeft naar meer autonomie in het overwegend katholieke land. Bij het geweld vorig jaar vielen honderden burgerdoden. Meer dan een half miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Aanleiding voor het geweld was vorig jaar een uitspraak van het Filippijnse Hooggerechtshof dat een voorlopig akkoord over een autonome moslimregio ongrondwettelijk verklaarde.

Daarop trokken drie commandanten van de bevrijdingsbeweging met hun eenheden maandenlang plunderend rond. Van de honderdduizenden burgers die voor het geweld op de vlucht sloegen, is de meerderheid inmiddels teruggekeerd naar huis.

De strijd in het moerassige binnenland van Mindanao is sinds juli afgenomen, en beide partijen kwamen vorige maand overeen om de onderhandelingen te hervatten.

Hiertoe werden zij ook aangespoord door vertegenwoordigers van de VS en Europa. Deze hebben gezegd dat het vredesproces ertoe bijdraagt om van het gebied dat in handen is van de rebellen een economische groeiregio te maken in plaats van een schuilplaats voor aan Al-Qaeda gelieerde militanten. Volgens vertegenwoordigers van de strijdende partijen zullen de vredesbesprekingen later dit jaar onder internationaal toezicht worden hervat. (AP)