Laatste vonnis van VN-hof Sierra Leone

Freetown. Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft zijn laatste vonnis gewezen in de hoofdstad Freetown. Het door de Verenigde Naties opgezette hof bevestigde in hoger beroep de gevangenisstraffen van drie voormalige rebellenleiders. Het hof werd in 2002 opgericht om de grootste misdadigers te vervolgen uit de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone tussen 1991 en 2002. Tienduizenden burgers werden vermoord, verminkt en verkracht tijdens de strijd van rebellen tegen de regering. Het hof in Freetown heeft in totaal acht verdachten veroordeeld. De enige resterende zaak is die tegen Charles Taylor, de ex-president van Liberia die de rebellen in Sierra Leone gesteund zou hebben om toegang te krijgen tot diamanten in dit buurland. Het proces tegen Taylor, die terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vindt om veiligheidsredenen niet plaats in Freetown maar in Den Haag.