kort

Politie Amsterdam doet onderzoek naar verkeersongevallen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het Amsterdamse politiekorps onderzoekt of zijn agenten dit jaar vaker bij verkeersongevallen zijn betrokken dan de jaren ervoor. Dit heeft het politiekorps Amsterdam-Amstelland gisteren bevestigd. Aanleiding voor het onderzoek is een ongeval vorige week, waarbij een 41-jarige vrouw op een zebrapad in Amsterdam-Zuid werd aangereden door een 32-jarige motoragent. Ze overleed zaterdag. De agent is mogelijk door een rood stoplicht gereden, wat in sommige gevallen is toegestaan. Afgelopen jaar waren er ten minste vier aanrijdingen met agenten, waarbij een dode en drie gewonden vielen. Uit een eerdere inventarisatie van de politie bleek dat in de periode 2005-2007 door ongevallen met politievoertuigen elf doden en 483 gewonden zijn gevallen.

Advocaten willen onderzoek naar tapes

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een groep vooraanstaande strafrechtadvocaten eist een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van het niet-vernietigen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen advocaten en verdachten. De strafpleiters Frank van Ardenne, Jan Boone, Nico Meijering en Inez Weski concluderen op basis van publicaties in deze krant dat advocaten, rechters en verdachten jarenlang verkeerd zijn voorgelicht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde vorige week al een onderzoek aan naar de vernietiging van de tapes. Dat gaat de advocaten niet ver genoeg.

Lees meer artikelen over afluisteren via nrcnext.nl/links

Negen invallen bij gastouderbureaus

Den Haag. De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft maandag negen invallen gedaan bij onder meer gastouderbureaus in een onderzoek naar mogelijke fraude met kinderopvangtoeslag. Dat heeft het ministerie van Financiën gemeld. De doorzoekingen werden gedaan in Beilen, Meppel, Heiloo, Emmen, Hengelo, Delfzijl, Duiven, Giekerk en Dedemsvaart. De verdachten zijn bestuurders. Gastouderbureaus bemiddelen tussen ouders en gastouders. (ANP)