kort

Doelen voor groene energie komen in gevaar zonder regels

Door een onze redacteuren

Rotterdam. Als het Nederlandse kabinet geen strengere regels opstelt voor de bouw van kolencentrales, lopen de doelstellingen voor duurzame energie gevaar. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau CE Delft, gemaakt in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu. Het kabinet heeft zich voor 2020 tot doel gesteld dat 20 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Vorig jaar bedroeg het aandeel duurzame energie 3,4 procent, 0,5 procentpunt meer dan in 2007. Uit het rapport van CE Delft blijkt dat er de komende jaren volop nieuwe gas- en kolencentrales in Nederland worden bijgebouwd, waardoor overcapaciteit op de stroommarkt ontstaat.

Senegal geeft IMF een berg bankbiljetten

Dakar. President Abdoulaye Wade van Senegal is blij met het IMF. Zo blij, dat hij de vertrekkende vertegenwoordiger van het IMF in zijn land onlangs een „afscheidscadeau” gaf in de vorm van 100.000 euro en 50.000 dollar. Wade overhandigde het geld na een afscheidsetentje met Alex Segura, zo heeft Dakar bevestigd. Segura, een Spanjaard, vertegenwoordigde het IMF drie jaar in Senegal. „In Afrika hebben wij een traditie”, zo verdedigde premier Souleymane Ndene de gift. „Wanneer iemand jou bezoekt, geef je hem bij zijn vertrek een geschenk.” De regering ontkent dat er sprake is van omkoping. (AFP, Reuters)

Houders deposito DSB: geef geld terug

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Klanten van DSB Bank die een achtergesteld deposito bij de failliete instelling hebben, moeten een deel van hun geld terugkrijgen. Dit stelt de belangenorganisatie Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO). De organisatie heeft De Nederlandsche Bank gevraagd of zij het eens is met de stelling dat de achtergestelde deposito’s vallen onder het compensatiestelsel voor beleggers. Volgens SMCO is een achtergesteld deposito niets anders dan een beleggingsproduct van DSB. De bank uit Wognum zou niet hebben voldaan aan de zorgplicht die bij zo’n product hoort. Ook maakte de bank geen risicoprofiel van de klanten die een deposito aanschaften.

‘Gratis’ upgrade is niet helemaal gratis

HAARLEM. Consumenten die de laatste maanden een computer kochten met besturingssysteem Windows Vista, konden rekenen op een gratis versie van Windows 7. Tenminste, dat communiceerde softwareconcern Microsoft. Nu blijkt dat consumenten toch moeten betalen. Uit onderzoek van computertijdschrift PC-Active blijkt dat computerfabrikanten tussen de 15 en 30 euro vragen voor de ‘upgrade’. Zij spreken van verzend- of administratiekosten. Bij de grotere computerwinkels, zoals MyCom en Paradigit, is wel een gratis versie van Windows 7 af te halen. (ANP)

Autofabrikanten krabbelen weer op

DEN HAAG. De grote autoproducenten beginnen wereldwijd uit een periode van zware verliezen te kruipen. Zij hebben dit vooral te danken aan stimuleringsplannen van overheden, zoals de slooppremie. Honda Motor, de op een na grootste autofabrikant van Japan, verdrievoudigde gisteren zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar. Het concern brengt veel meer auto’s aan de man door overheidsmaatregelen. Concurrenten Toyota en Nissan hebben ook hun verkoopverwachtingen naar boven bijgesteld. Ook het Duitse Daimler, eigenaar van Mercedes, kruipt uit de rode cijfers. (ANP)