kort

Club van Rome wil strenge norm voor uitstoot CO

2

AMSTERDAM. De Club van Rome heeft zijn conferentie in Amsterdam gisteren afgerond met een dwingende oproep aan regeringen snel fikse maatregelen te nemen, om zo een klimaatcatastrofe te voorkomen. In zijn Verklaring van Amsterdam pleit de club onder meer voor een strengere norm voor de uitstoot van kooldioxide (CO2). De Verklaring van Amsterdam is vooral bedoeld als oproep aan de milieuministers, die in december in Kopenhagen bijeenkomen op de klimaattop van de Verenigde Naties (VN). De Club van Rome, een milieubeweging die eind jaren 60 werd opgericht door Europese wetenschappers, vindt dat de milieuministers met elkaar moeten afspreken dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in de loop van deze eeuw onder de grens moet blijven van 350 deeltjes CO2 op één miljoen deeltjes lucht. (ANP)

Brussel stelt sancties in tegen junta Guinee

Luxemburg. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben gisteren sancties ingesteld tegen leden van de militaire regering in Guinee. Ook is een wapenembargo ingesteld tegen het West-Afrikaanse land. Juntaleden krijgen geen inreisvisa en financiële tegoeden in Europa worden bevroren. De EU houdt de junta verantwoordelijk voor „de gewelddadige repressie en de politieke impasse” in Guinee. Militairen schoten vorige maand ten minste 157 oppositieaanhangers dood in de hoofdstad Conakry. (AFP)

EU heft alle sancties tegen Oezbekistan op

Luxemburg. De Europese Unie heeft gisteren de laatste resterende sancties tegen Oezbekistan, waaronder een wapenembargo, opgeheven. De EU zegt zo Oezbekistan, waarmee het Westen werkt aan afspraken over bevoorradingtransporten naar Afghanistan, te willen aanmoedigen om de mensenrechtensituatie te verbeteren. De sancties waren ingesteld na het bloedige neerslaan door de regering van een volksopstand in Andizjon in 2005. (AP)

Frankrijk wil band met Duitsland vieren

Parijs. Een van Frankrijks plechtigste nationale evenementen, Jour de l’armistice (Wapenstilstandsdag), wordt wellicht aangepast tot een feestdag om het bondgenootschap met Duitsland te vieren. Tijdens Jour de l’armistice wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918 herdacht. Het voorstel maakt deel uit van een serie voorstellen gedaan door Pierre Lellouche, de Franse minister van Europese Zaken. „Ik heb voorgesteld dat deze herdenking voortaan een viering van de uniformiteit tussen Frankrijk en Duitsland en de eenheid van Europa moet worden”, zei Lellouche. De laatste Franse Eerste Wereldoorlog-veteraan overleed vorig jaar, maar Jour de l’armistice is nog altijd een belangrijke herdenkingsdag. In Duitsland is er minder aandacht voor. (Reuters)