kort

China executeert twee Tibetanen wegens rellen van vorig jaar

PEKING. In China zijn twee mensen geëxecuteerd voor hun aandeel in de gewelddadige rellen in Tibet in maart vorig jaar. Dit heeft de Chinese overheid bevestigd. Het zou om de eerste terechtstellingen gaan die te maken hebben met de onrust die aan minstens 22 mensen het leven kostte. Volgens Tibetanen in ballingschap vielen er meer dan tweehonderd doden bij de onderdrukking van de protesten. Het is voor het eerst dat de autoriteiten bevestigen dat mensen in verband met de onlusten zijn geëxecuteerd. De ongeregeldheden braken uit na vreedzame betogingen, onder leiding van boeddhistische monniken, tegen het Chinese bestuur. In Lhasa, de hoofdstad van Tibet, werden winkels in brand gestoken en vielen demonstranten Han-Chinezen aan. De protesten verspreidden zich over andere Chinese provincies waar Tibetanen wonen, zoals Qinghai, Gansu en Sichuan. (BBC)

Laatste vonnis van VN-hof Sierra Leone

Freetown. Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft zijn laatste vonnis gewezen in de hoofdstad Freetown. Het door de Verenigde Naties opgezette hof bevestigde in hoger beroep de gevangenisstraffen van drie voormalige rebellenleiders. Het hof werd in 2002 opgericht om de grootste misdadigers te vervolgen uit de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone tussen 1991 en 2002. Tienduizenden burgers werden vermoord, verminkt en verkracht tijdens de strijd van rebellen tegen de regering. Het hof in Freetown heeft in totaal acht verdachten veroordeeld. De enige resterende zaak is die tegen Charles Taylor, de ex-president van Liberia die de rebellen in Sierra Leone gesteund zou hebben om toegang te krijgen tot diamanten in dit buurland. Het proces tegen Taylor, die terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vindt om veiligheidsredenen niet plaats in Freetown maar in Den Haag.(Reuters, AP)

Karadzic ook gisteren niet in rechtszaal

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Radovan Karadzic heeft ook gisteren zijn rechtzitting bij het Joegoslavië-tribunaal geboycot. Dat meldde zijn juridisch medewerker Marko Sladojevic na een telefoon-gesprek met Karadzic. „Het is dr. Karadzic niet gelukt om vannacht één miljoen pagina’s te lezen”, zei Sladojevic. Daarmee zinspeelde hij op de motivatie van Karadzic voor zijn afwezigheid in de rechtszaal: hij wil meer tijd om zich voor te bereiden op het proces. De beroepsrechters hebben een verzoek daartoe afgewezen.

Meer over het proces van Karadzic op: nrc.nl/karadzic

Terreurgroep claimt aanslagen in Bagdad

Bagdad. De Islamitische Staat van Irak, een sunnitische terreurgroep, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee bomaanslagen die zondag aan 155 mensen het leven hebben gekost. De zware explosies troffen het ministerie van Justitie en het kantoor van de provinciale regering vlakbij de zwaar bewaakte Groene Zone. De claim werd geplaatst op internet en kon niet worden geverifieerd. De Islamitische Staat van Irak is een koepelorganisatie van radicale sunnitische militanten. (BBC)

Brits zeilduo ‘in piratenhanden’

Londen. Groot-Brittannië en de Seychellen zoeken naar een Brits zeilkoppel dat vermist wordt op de Indische Oceaan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen gisteren gemeld. Somalische piraten claimden gisterochtend dat zij het duo gegijzeld hebben. De zeilers zonden vrijdag al een noodsignaal terwijl zij van de Seychellen naar Tanzania voeren, maar een zoektocht leverde niets op. Piraten slaan steeds vaker toe bij de Seychellen, honderden kilometers ten zuiden van Somalië. (Reuters, AP, BBC)