'Israël droogt Palestijnen uit'

Israël heeft „volledige controle” over watervoorzieningen die het moet delen met de Palestijnen. Daardoor moeten Palestijnen per dag leven van gemiddeld 70 liter water, tegen gemiddeld 300 liter voor een Israëliër. Dat schrijft Amnesty International in een gisteren verschenen rapport. De meeste regen die op de bezette Westelijke Jordaanoever valt, 80 procent, wordt afgetapt door Israël . Ook gebruikt Israël de rivier de Jordaan en het Meer van Tiberias als bronnen van drinkwater. Omdat Israëlische waterinstallaties steeds dieper graven, drogen Palestijnse bronnen op. Vaak kopen Palestijnen het op de Westelijke Jordaanoever gepompte water terug van Israël . Palestijnen in de Jordaanvallei moeten het met 20 liter per dag doen, aldus Amnesty. Joodse kolonisten daarentegen hebben niet alleen ruim voldoende drinkwater, maar ook water voor zwembaden en irrigatiekanalen voor akkerbouw of tuinen. (NRC)

Het rapport is te lezen op: www.amnesty.org