Iran: nucleair plan wijzigen

Iran wil het ontwerpakkoord over zijn nucleaire programma op belangrijke punten wijzigen. Dat hebben Iraanse staatsmedia gisteren gemeld. Het akkoord bevat een nucleair plan dat veel westerse landen als eerste oplossing zien in de langdurige discussie over Irans nucleaire programma. Onder het akkoord zal Iran zijn laagverrijkte uranium naar Rusland en Frankrijk sturen om het verder te verrijken. Dat zou vervolgens weer worden teruggestuurd. In de tussentijd zou Iran over te weinig uranium beschikken om eventueel een atoomwapen te maken. De Iraanse staats-tv citeerde „ingevoerde” bronnen, die zeiden dat Iran binnen 48 uur zal reageren op het voorstel. De deadline voor een reactie was eigenlijk afgelopen vrijdag, maar die heeft Iran gemist. De buitenlandcoördinator van de EU, de vaste gesprekspartner van de Iraanse nucleaire onderhandelaar, zei gisteren dat het niet nodig was om het voorstel te herzien. Hij suggereerde dat Iran strengere sancties riskeert als het onder het akkoord wil uitkomen. (AP)