ING verder omlaag na hervatten handel

Na de hervatting van de handel in het aandeel ING op de beurs van Amsterdam vanochtend, bleef het koersverloop onrustig. Rond het middaguur stond het aandeel 4 procent lager op 8,64 euro.

Na de koersdaling van gisteren (min 6 procent) was de handel in ING op Euronext Amsterdam om 16.41 uur tijdelijk stopgezet. Dat gebeurde niet omdat de autoriteiten de koersval wilden bevriezen, maar omdat het handelssysteem het grote aantal orders niet kon verwerken. Euronext sprak van „een technisch probleem”. Er werden in de loop van de dag bijna 100 miljoen orders geplaatst, bijna vier maal zoveel als het normale handelsvolume.

De run op het aandeel ING was ingegeven door het nieuws van maandag dat het concern zichzelf zal opsplitsen. Die dag daalde de koers al met 18 procent. Het verzekeringsbedrijf, de omvangrijke Amerikaanse internetbank ING Direct USA en enkele Nederlandse bankonderdelen zullen voor 2014 worden verkocht. Daarnaast zal ING nog dit jaar middels een claimemissie 7,5 miljard euro willen ophalen op de kapitaalmarkt om de helft van de kapitaalinjectie door de staat vervroegd te kunnen terugbetalen.

Vanochtend werd de handel in ING weer hervat. Rond half 10 werd een nieuw dieptepunt bereikt van 8,38 euro, een kleine 7 procent lager dan de slotkoers van gisteren. In de uren daarna krabbelde de koers iets op. Al met al is ING in de afgelopen drie dagen een kwart in waarde gedaald. Ten opzichte van een jaar geleden is de beurswaarde van ING meer dan gehalveerd, van 37 miljard tot een kleine 18 miljard euro nu.

Volgens analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen wordt de massale verkoopgolf onder beleggers vooral gevoed door het knellende gevoel van onzekerheid. „De aankondiging van een grote emissie drukt altijd wel op de koers, maar is doorgaans tijdelijk. Nu worstelen beleggers met de vraag wat er na de opsplitsing overblijft van ING. Wat kan er nog verdiend worden en wat is dat dan waard?”

Beijsens en ook andere analisten vermoeden dat het gedrag van speculanten als hedgefondsen een extra negatief effect hebben op het koersverloop. In juni werd het tijdelijke verbod op ‘short selling’, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling, door toezichthouder AFM opgeheven. Het was vorig jaar ingevoerd na aanvallen door hedgefondsen op financiële aandelen als die van Fortis. Ook het nog meer omstreden ‘naked’ short selling, waarbij de handelaar de aandelen niet zelf in bezit heeft, maar leent, is weer toegestaan.

De voltallige top van ING is sinds gisteren op rondreis langs professionele beleggers om de aangekondigde maatregelen toe te lichten. Volgens analist Beijsens is dat hard nodig. „ING moet zo snel mogelijk het vertrouwen onder beleggers zien te herstellen.”