Hokjesdenken beheerst kunst

Steeds meer beheerst het theoretiseren de beeldende kunst. Zo ook in het artikel `De collectie-Scheringa hangt als los zand aan elkaar` van Reinjan Mulder (nrc.next, 27 oktober). Hedendaagse kunst moet per se via een `verhaal` binnenkomen. In de collectie van Scheringa hoort geen Lucian Freud of Marlene Dumas thuis. Omdat dat niet past in het theoretische schema van Mulder. Marlene Dumas mag ook niet realistisch genoemd worden, enzovoort. Moe word ik van dit hokjesdenken. Een bezoek aan het museum wordt alleen maar boeiend wanneer mensen naast Jan Mankes ook met Dumas of Freud worden geconfronteerd: verschillende `denkwijzen` naast elkaar. Nog los van het feit dat publiek dat niet vertrouwd is met Dumas nu misschien een ander museum zal bezoeken om meer van haar te zien.

Adri Frigge Beeldend kunstenaar, Sint Oedenrode