Griepprik mogelijk ook voor jongeren

Minister Klink (Volksgezondheid, VWS) onderzoekt of jongeren moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Hij vindt de „oververtegenwoordiging” van jongeren die de laatste maanden ziek worden „wel relevant”.

Dat heeft Klink vanochtend gezegd in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Hij reageert daarmee op de laatste cijfers van het RIVM, waaruit blijkt dat de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen met Mexicaanse griep vooral jongeren zijn. Vorige week overleed voor het eerst iemand die verder gezond was aan de griep. Het ging om een 14-jarig meisje uit Haarlem.

De minister is in afwachting van een advies van de Gezondheidsraad en het RIVM over de vraag of nog nieuwe groepen volgende maand het vaccin tegen Mexicaanse griep moeten krijgen. Dat advies wordt eind volgende week verwacht. Tot nu toe adviseert Volksgezondheid alleen 60-plussers, personeel in zorginstellingen, zwangere vrouwen en mensen met aandoeningen als diabetes en longziekten zich te laten vaccineren.

RIVM-directeur Roel Coutinho zegt dat hij de emoties in Nederland kan begrijpen na het overlijden van het 14-jarige meisje. Maar dat jongeren in de eerste fase van een griepgolf relatief vaak worden getroffen, werd door alle deskundigen verwacht. „Dat is niets nieuws”, zegt Coutinho. „Dat valt helemaal in het patroon.”

Volgens Coutinho komt dat doordat jongeren meer contact hebben met andere mensen en zo eerder besmet raken.