Gemengde blik op New York

New York, I Love You. Diverse regisseurs. Met: Natalie Portman, Orlando Bloom, Julie Christie. In: 10 bioscopen. ***

Het concept van het ‘Cities of Love’-project is erg aantrekkelijk. Diverse regisseurs draaien binnen 24 uur een korte film, hebben een week voor de montage en moeten in hun bijdrage van een gevoel voor de stad blijk geven. In 2006 beet de omnibusfilm Paris je t’aime het spits af: zeventien korte schetsen die beoogden heel Parijs op film te vangen. Nu is New York aan de beurt, Shanghai komt hierna.

Volgden in Paris je t’aime de filmpjes elkaar nog op, in New York, I Love You zijn ze meer door elkaar gemonteerd. Dat werkt beter, maar deze wijziging maakt het ook moeilijker om bij een mindere bijdrage eventjes de ogen te sluiten. En dat zou je soms wel willen. Want hoewel het concept leuk is, is de uitvoering zeer gemengd. Veel films zijn uitwerkingen van anekdotes die weinig om het lijf hebben. Leuk om – in het beste geval – even om te glimlachen, maar weinig opzienbarend.

Van de elf regisseurs die meewerkten, is het merendeel niet Amerikaans. Hierdoor verwacht je een frisse blik op de metropool, maar die blijft veelal uit. Niet heel gek, want New York is een van de meest gefilmde steden, en probeer dan nog maar eens te verrassen. De eenvoudigste film (van Joshua Marston) is tevens de ontroerendste. Een ouder echtpaar (Eli Wallach en Cloris Leachman) schuifelt al kibbelend naar Coney Island. Daar legt zij even het hoofd op zijn schouder, waarna het intieme moment ruw wordt verstoord. De stad kent geen introspectie, raast altijd maar door.

    • André Waardenburg