Folky Brett Dennen kan soulvol opvrijen

Pop: Brett Dennen. Gehoord: 27/10, Melkweg, Amsterdam. Hh: 28/10 Tivoli, Utrecht, 29/10 Doornroosje, Nijmegen. 31/10 Oosterpoort, Groningen. ****

Hij is een ‘nerdy’ verschijning, met zijn dikke pruik haar en jampotglazen bril. Maar singer/songwriter Brett Dennen (30), uit Oakdale, Californië, is verder een bijzonder verleidelijke zanger en muzikant. Zijn melodieën, door hem gespeeld op semi-akoestische gitaar, en begeleid door lichte, majeure toetsen en solide drums, vleien zich aangenaam in het oor, en zalven, wiegen en kietelen daar. Dennen mengt zijn folkachtige pop met warmbloedige soul of een Caraïbisch arrangementje. Zijn nummers zijn toegankelijk, maar niet simpel: een ander ritme of tempo zorgt op tijd voor verrassing. De ‘thinking man’s Jack Johnson’, is hij. Even fijn, maar veel origineler.

Dat is grotendeels te danken aan Dennens uitzonderlijke stem. Die lijkt nasaal en geknepen, maar blijkt live bijzonder veelzijdig. Dennen kan jazzy improviseren, soulvol opvrijen en countryachtig knauwen. Als hij zingt heeft hij een rauw zuidelijk Amerikaans accent, en ook zijn klankbehandeling is bijzonder: hij tilt syllaben op, rekt ze uit en sleurt ze dan de hoek om. Ook varieert hij graag met volume en intensiteit: bij het concert gisteravond nam hij vaak afstand van de microfoon, waarmee hij zijn heldere geluid tot vage klankecho’s reduceerde.

Dennen maakte al drie albums en verwierf roem in Amerika toen zijn liedjes werden gebruikt in de televisieseries Grey’s Anatomy en Men in Trees. Hij voelt zich zichtbaar op zijn gemak op het podium (wellicht te meer sinds hij onlangs fors gewicht verloor); hij babbelt er minzaam op los en beweegt subtiel doch sexy de heupen. De akoestische uitvoering van nieuwe nummers, aan het begin van het concert, en als fraaie toegift, zorgde voor een fijn, verstild kippenvelmoment.

    • Herien Wensink