Erfelijke aanleg voor schizofrenie

rotterdam. Schizofrenie ontstaat 20 keer vaker bij mensen bij wie hetzelfde stuk DNA op chromosoom 16 in meerdere kopieën aanwezig is, of wanneer bij hen een DNA-brok op dat bepaalde deel van chromosoom 16 helemaal ontbreekt. Deze microdeleties of microduplicaties van DNA-volgorden van duizend tot ruim een half miljoen baseparen op dit chromosoom (copy number variants, CNV`s) zijn beslist niet dé oorzaak van schizofrenie. De afwijkingen werden in een groot genetisch onderzoek gevonden bij 0,63 procent van de patiënten en bij 0,03 procent van de gezonde controlepersonen. Dat de vondst toch een publicatie waard was, afgelopen zondag op de website van het blad Nature Genetics, komt doordat het steeds duidelijker is dat de vaak duidelijke erfelijke aanleg voor schizofrenie nauwelijks te vinden is in simpele genetische veranderingen (mutaties of SNP`s). Het zit waarschijnlijk meer in de CNV`s, waarvan er al een aantal is gevonden. De CNV`s in het betrokken gebied van chromosoom 16 zijn belangrijk omdat er ook aanwijzingen zijn dat DNA-brokstukveranderingen in dat gebied te maken hebben met autisme en zwakzinnigheid.