Dust devils

(Foto AFP/NASA) This NASA handout image obtained October 27, 2009 shows a high-resolution picture from the HiRISE camera on board the Mars Reconnaissance Orbiter revealing twisting dark trails criss-crossing light-colored terrain on the Martian surface. Newly formed trails like these had presented researchers with a tantalizing mystery but are now known to be the work of miniature wind vortices known to occur on the red planet, in other words Martian dust devils. Such spinning columns of rising air heated by the warm surface are also common in dry and desert areas on planet Earth. Typically lasting only a few minutes, dust devils become visible as they pick up loose red-colored dust leaving the darker and heavier sand beneath intact. Ironically, dust devils have been credited with unexpectedly cleaning the solar panels of the Mars rovers. AFP PHOTO/NASA/HiRISE/MRO/LPL/UNIVERSITY OF ARIZONA/HANDOUT/RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Kleine windhozen op Mars trekken sporen in het rode stof van de planeet, waardoor slierten van de zwarte ondergrond zichtbaar worden tegen de achtergrond van lichter grondoppervlak. Deze foto is afkomstig van de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter, die sinds begin 2006 op een hoogte van slechts 300 kilometer over Mars vliegt.

De Martian dust devils, zoals ruimtevaartorganisatie NASA ze noemt, zijn vergelijkbaar met de korte en kleine windhozen in warme, droge gebieden op aarde. Voor de Mars rovers, vrijrijdende onderzoeksvoertuigjes, zijn ze een uitkomst: de windhozen blazen het stof van de zonnepanelen.

Bekijk waar op Mars de windhozen te vinden zijn via nrcnext.nl/links