De Zitting / NS-medewerker ontvangt smartengeld na bedreiging

“Straks steek ik je twintig keer neer.” Dat kreeg een NS-medewerker te horen toen hij op 1 september een 28-jarige man de toegang tot Rotterdam Centraal weigerde. Dinsdag veroordeelde de politierechter Abdelkader M. tot 20 uur werkstraf en betaling van 150 euro smartengeld. “Ik heb er slapeloze nachten van, ben bang dat ik hem nog

nederlandse_spoorwegen

“Straks steek ik je twintig keer neer.” Dat kreeg een NS-medewerker te horen toen hij op 1 september een 28-jarige man de toegang tot Rotterdam Centraal weigerde. Dinsdag veroordeelde de politierechter Abdelkader M. tot 20 uur werkstraf en betaling van 150 euro smartengeld.

“Ik heb er slapeloze nachten van, ben bang dat ik hem nog een keer tegen kom, hij heeft zulke nare dingen gezegd, ook over mijn moeder, ik word er misselijk van. Als ik mijn ogen sluit, zie ik hem steeds voor me. Het tast mijn werkplezier aan.”

Geen kaartje

De medewerker service en veiligheid van de Nederlandse Spoorwegen is zelf niet aanwezig, maar via deze schriftelijke verklaring laat hij als benadeelde toch van zich horen. Rechter Tamara Trotman leest zijn voegingsformulier voor ter motivering van haar vonnis. De spoorwegmedewerker, die tevens buitengewoon opsporingsambtenaar is, wil 250 euro aan smartengeld. De aanleiding was de poging om M. en zijn neef de toegang tot het station te weigeren. Ze hadden geen kaartjes.

De officier van justitie vindt een schadevergoeding van 150 euro voldoende. “Wat vindt u daarvan?”, wil de rechter weten. “Geld!”, zegt de verdachte. “150 euro?!” De rechter probeert het nog een keer. “Hij heeft geen lol meer in zijn werk. Wat vindt u daarvan?” De verdachte, gestoken in een felgroen trainingsjasje, heeft weinig behoefte aan het tonen van medeleven of het betuigen van spijt. Hij zet vraagtekens bij het nut van de schadevergoeding. Want daarmee verdwijnt zijn gezicht toch niet uit het hoofd van de NS-medewerker?

Kleine woorden

“Mevrouw, het komt door de alcohol”, zei de verdachte aan het begin van de zitting. Een soortgelijke verklaring gaf hij eerder ook op het politiebureau af. “Het zijn kleine woorden als je dronken bent”, zo leest de rechter voor uit het proces-verbaal. Tegen het einde van de zitting berust hij in het gegeven dat zowel de officier als de rechter het ten laste gelegde “wettig en overtuigend” bewezen achten. Maar bij aanvang dacht hij daar heel anders over. Hij gaf zijn neef de schuld, maar uit getuigenverklaringen blijkt dat de neef afdroop en dat M. aan het signalement van de agressor beantwoordt.

Voor deze zaak heeft M., die zegt in het dagelijks leven automonteur te zijn, geen advocaat. Hij dacht van wel, maar was in de war met een raadsman die hij voor een andere zaak heeft. Vanwege die zaak werd hij door twee parketwachten als gedetineerde via de zijdeur binnengebracht. M. zit namelijk in voorlopige hechtenis voor een feit dat vervolgd wordt bij de rechtbank in Breda. De rechter noch de officier weten waarvoor, maar volgens de verdachte gaat het om een vechtpartij. “Zolang hij niet is veroordeeld, hebben wij in Rotterdam geen inzicht in gegevens bij andere parketten en rechtbanken”, aldus Trotman.

Van zijn activiteiten in de Maasstad is ze wel op de hoogte. In 2007 is M. wegens diefstal in schoenenwinkel Bristol tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete veroordeeld. En in 2008 heeft M. zich schuldig gemaakt aan “een lijst aan feiten”, waaronder mishandeling en vernieling. Daarvoor heeft hij vijf maanden cel gehad, waarvan twee voorwaardelijk.

Van de voorwaardelijke straffen laat de rechter nu nog één maand openstaan, de rest - vijf weken - wordt ten uitvoer gebracht. De bedreiging van de NS-medewerker komt M. te staan op 20 uur werkstraf en het betalen van 150 euro smartengeld. “Daar kan ik mee leven”, zo besluit hij.

Bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht is strafbaar op basis van artikel 285 wetboek van strafrecht.

Lees hier een eerdere posting over schadevergoeding die NS reizigers van zwartrijders en vandalen claimde.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Steven de Jong