De vioolbouwer

Na uw studie geneeskunde bent u vioolbouwer geworden. Waarom?

,,Ik heb zeer bewust voor geneeskunde gekozen, ik was gefascineerd door het menselijk lichaam. De studie was geweldig interessant. Wie krijgt er de kans om te snijden in hersenen? Ik zou er zo wéér voor kiezen. Toch viel het werk na de studie tegen. Ik heb anderhalf jaar als arts gewerkt in Utrecht, maar ik voelde me niet altijd betrokken bij de klachten van de patiënten. Vaak had ik het idee dat ze zelf voor de oplossing ervan verantwoordelijk waren, bijvoorbeeld door gezonder te gaan leven. Sommige patiënten legden de oplossing te veel op het bord van mij als arts.”

Hoe bent u in de vioolbouw terechtgekomen?

,,Tijdens mijn studententijd kwam ik een boek tegen over het maken van beelden uit hout. Ik ben dat gaan doen en werd er echt door gegrepen. Hout is een prachtig, levend materiaal. Daarnaast hield ik erg van klassieke muziek, vooral van viool. Eind jaren tachtig heb ik besloten om een opleiding tot vioolbouwer te volgen. Inmiddels heb ik samen met mijn vrouw een mooie praktijk opgebouwd in Zutphen.”

Wat maakt u zoal?

,,Wij bouwen violen en cello’s. Daarnaast doen we reparaties, restauraties en kopen we oude en nieuwe instrumenten in voor de verkoop. Onze klantenkring is zeer divers. We hebben professionele musici, maar er komen ook jonge kinderen met hun ouders hun eerste viooltje kopen.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud