Damon is grappig en grimmig

The Informant! Regie: StevenSoderbergh. Met: Matt Damon. In: 16 bioscopen. ***

De muziek en titelbelettering zijn typisch jaren zeventig, de filmstijl is erg jaren tachtig, met veel softfocus en overbelichting, en het complexe, waargebeurde verhaal speelt zich af in de jaren negentig. Welkom in de verwarrende wereld van The Informant!

De mix van stijlen en vertelvormen – inclusief humoristische voice-over van hoofdrolspeler Matt Damon – is zeer gedurfd. Regisseur Steven Soderbergh verwart de toeschouwer met opzet en creëert zo een parallel met de inhoud van de film. Hierin worden alle personages ook keer op keer verrast door allerlei onthullingen.

Biochemicus Matt Whiteacre (Damon) werkt voor het agricultuurbedrijf ADM, waar hij de stof lysine kweekt. Als daar een bacterie in terechtkomt, dreigt het mis te gaan met de winstcijfers. Er moet iets gebeuren. Prijsafspraken met concurrenten bijvoorbeeld. Whiteacre meldt zich als klokkenluider bij de FBI . Of heeft hij een andere agenda?

The Informant! is grappig en grimmig tegelijk. Als kijker moet je lachen als de opnameapparatuur in het koffertje van Whiteacre mechanische geluiden maakt die hem dreigen te verraden, maar tegelijkertijd ben je getuige van een schimmige businessdeal. Deze dubbelheid komt in alles terug. Terwijl Whiteacre ingewikkelde financiële trucs uithaalt, waarbij hij steeds verder verstrikt raakt, hoor je hem in voice-over triviale banaliteiten opdreunen. Onder de snor en toupet van de geboren charmeur schuilt een dwangmatig leugenaar.

    • André Waardenburg