China executeert twee Tibetanen wegens rellen van vorig jaar

PEKING. In China zijn twee mensen geëxecuteerd voor hun aandeel in de gewelddadige rellen in Tibet in maart vorig jaar. Dit heeft de Chinese overheid bevestigd. Het zou om de eerste terechtstellingen gaan die te maken hebben met de onrust die aan minstens 22 mensen het leven kostte. Volgens Tibetanen in ballingschap vielen er meer dan tweehonderd doden bij de onderdrukking van de protesten. Het is voor het eerst dat de autoriteiten bevestigen dat mensen in verband met de onlusten zijn geëxecuteerd. De ongeregeldheden braken uit na vreedzame betogingen, onder leiding van boeddhistische monniken, tegen het Chinese bestuur. In Lhasa, de hoofdstad van Tibet, werden winkels in brand gestoken en vielen demonstranten Han-Chinezen aan. De protesten verspreidden zich over andere Chinese provincies waar Tibetanen wonen, zoals Qinghai, Gansu en Sichuan.