Celstraf voor ex-minister Frankrijk

De Franse senator en voormalig minister Charles Pasqua is gisteren in Parijs veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, en een boete van 100.000 euro opgelegd. Pasqua tekent beroep aan

Pasqua (82) heeft volgens de rechter geprofiteerd van wapenhandel met Angola tussen 1993 en 1998, waar toen een burgeroorlog woedde die aan honderdduizenden het leven kostte. Aan het einde van de jaren negentig, toen Pasqua Europarlementariër was, liet hij zich betalen om de belangen te behartigen van de huidige president van Angola, Dos Santos, voor wie de wapens en munitie bestemd waren.

Jean-Christophe Mitterrand (62), zoon van president Mitterrand en tot 1992 diens Afrika-adviseur, is veroordeeld als betrokkene. Hij kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf. Ook kreeg hij een boete van 375.000 euro.

De zwaarste straffen in ‘Angolagate’ waren voor de zakenmannen Pierre Falcone en Arkadi Gaidamak. Zij verkochten voor 533 miljoen euro aan oude wapens van de voormalige Sovjet-Unie aan president Dos Santos. Falcone en Gaidamak zijn beiden veroordeeld tot zes jaar celstraf. Beiden hebben tegen het vonnis beroep aangetekend.

Het is voor eerst dat een Franse ex-minister onvoorwaardelijke celstraf krijgt. Pasqua is een voormalige mentor van de latere presidenten Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy. Volgens Pasqua kreeg hij problemen met Justitie sinds hij het in 2000 tegen Chirac opnam. Hij klaagde gisteren over een „oneerlijk proces” en eiste openbaarmaking van alle geheime overheidsdossiers over wapenhandel. Daaruit zou volgens hem blijken dat de presidenten alles wisten.

Jean-Christophe Mitterrand meent dat hij mede is veroordeeld om zijn naam. Hij sprak van „schandelijke beschuldigingen”. Hij en Pasqua werden overigens vrijgesproken van medeplichtigheid aan wapensmokkel zelf.

Het proces was politiek beladen. Minister van Defensie Hervé Morin liet per brief weten dat Falcone en Gaidamak voor hun wapenhandel geen Franse toestemming nodig hadden, omdat de wapens, landmijnen en munitie niet via Frankrijk werd vervoerd. President Nicolas Sarkozy bezocht voorafgaand aan het proces het olierijke Angola om Dos Santos gerust te stellen.

Pierre Falcone, die behalve de Franse ook de Angolese nationaliteit bezit, beriep zich als ambassadeur van Dos Santos vergeefs op diplomatieke immuniteit. Hij werd in de rechtszaal gearresteerd.

De Russisch-Israëlische Gaidamak was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij woont in Moskou sinds zijn nederlaag bij de burgemeesterverkiezing in Jeruzalem vorig jaar.

Charles Pasqua is sinds de jaren vijftig actief in Frans-Afrikaanse politiek-zakelijke netwerken.