Celstraf Franse senator wegens wapenhandel

De Franse senator en voormalig minister Charles Pasqua, ex-mentor van de latere presidenten Chirac en Sarkozy, is gisteren in Parijs veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, en 100.000 euro boete. Hij tekent beroep aan tegen de uitspraak.

Pasqua (82) heeft volgens de rechter geprofiteerd van wapenhandel met Angola tussen 1993 en 1998, waar toen een burgeroorlog woedde die aan honderdduizenden het leven kostte. Eind jaren negentig, toen Pasqua Europarlementariër was, liet hij zich betalen om de belangen te behartigen van de huidige Angolese president Dos Santos, voor wie de wapens en munitie bestemd waren.

Ook Jean-Christophe Mitterrand, zoon en ooit Afrika-adviseur van president Mitterrand, is schuldig bevonden. Hij kreeg twee jaar voorwaardelijk en 375.000 euro boete.

De zwaarste straffen waren voor de zakenmannen Pierre Falcone en Arcadi Gaydamak. Zij verkochten voor 533 miljoen euro aan oude Sovjet-wapens aan Dos Santos. Zij zijn elk veroordeeld tot zes jaar celstraf, waartegen zij beroep aantekenen. Falcone, die behalve de Franse ook de Angolese nationaliteit bezit, beriep zich als ambassadeur van Dos Santos vergeefs op diplomatieke immuniteit. Hij werd in de rechtszaal gearresteerd.

De Russisch-Israëlische Gadaymak was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij woont in Moskou sinds zijn nederlaag bij de burgemeesterverkiezing in Jeruzalem vorig jaar.

De 82-jarige Charles Pasqua is sinds de jaren vijftig actief in Frans-Afrikaanse politiek-zakelijke netwerken. Hij was tot 1993 een van de politieke mentoren van Jacques Chirac. Sarkozy nam in de machtsbases Neuilly-sur-Seine en Hauts-de-Seine de politieke netwerken van Pasqua over. Nu begint zijn zoon, Jean Sarkozy, daar een politieke carrière.

Tegen Pasqua lopen verschillende rechtszaken. Hij werd eerder veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf wegens illegale financiering van zijn campagne voor de Europese verkiezingen van 1999.