BP doet het beter dan Shell, maar de vraag is hoe lang dat nog duurt

De grote olie- en gasconcerns hebben misschien het ergste achter de rug, als de cijfers van BP maatgevend zijn. De nettowinst van de Britse oliemaatschappij is in het derde kwartaal bijna gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Maar de daling was veel minder scherp dan beleggers hadden gevreesd, en de winst is gestegen in vergelijking met de drie voorafgaande maanden. BP en zijn topman Tony Hayward zijn net zozeer verantwoordelijk voor deze relatief goede prestaties als de aantrekkende olieprijs.

Alle grote oliemaatschappijen hebben dit jaar in de kosten gesneden. De inspanningen van BP zijn bijzonder succesvol geweest. Het concern verwacht dat de kosten in 2009 met zo’n 4 miljard dollar zullen afnemen, een daling van 13 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de doelstelling aanvankelijk 3 miljard dollar was. Een deel van de doelmatigheidswinst kan op het conto van de zwakke dollar worden geschreven. Ook een lager belastingtarief in het derde kwartaal heeft geholpen. Maar zo’n twee derde van de beoogde bezuinigingen zijn echt van operationele aard.

Beter nog: het productievolume van BP stijgt weer. Het concern heeft dit kwartaal 7 procent méér vaten aan olie-equivalenten omhoog gepompt, dankzij het opfrissen van zijn diepzeeboorinstallatie Thunderhorse in de Golf van Mexico en het uitblijven van orkanen. De raffinagevolumes zijn terug op het niveau van vóór de explosie in de raffinaderij van Texas City in 2005.

BP kan nu zijn boeken in evenwicht brengen als de olieprijs minder dan 60 dollar per vat bedraagt, terwijl het huidige prijspeil op 79 dollar per vat ligt. BP heeft zijn nettoschuld immers met 800 miljoen dollar teruggebracht in een kwartaal waarin de olieprijs gemiddeld 68 dollar per vat bedroeg, maar de gasprijzen en de raffinagemarges laag waren. Hierdoor zou de resterende twijfel over de duurzaamheid van het dividend dit jaar en waarschijnlijk volgend jaar moeten kunnen worden weggenomen.

De beurskoers heeft het het afgelopen jaar beter gedaan dan die van concurrent Shell. De voorsprong werd na de bekendmaking van de cijfers nog eens 4 procent groter. Om die voorsprong te handhaven, moet BP doorgaan met het doorvoeren van kostenbesparingen. Shell heeft een paar grote projecten op stapel staan, maar er zijn vraagtekens over de groei van BP op de middellange termijn. Hayward weet wat hem te doen staat.

Fiona Maharg-Bravo

    • Fiona Maharg-Bravo