Boete voor bisschop Williamson die Holocaust ontkende

De conservatieve Britse bisschop Richard Williamson heeft gisteren van een rechtbank in het Duitse Regensburg een geldboete van 12.000 euro gekregen. Williamson krijgt de straf omdat hij in een interview met een Zweedse televisiezender, afgenomen in Duitsland, de systematische uitroeiing van de joden door nazi-Duitsland ontkende. Ontkenning van de Holocaust is strafbaar in Duitsland.

Williamson zei dat er geen bewijzen bestaan voor de gaskamers en dat er door de nazi’s hoogstens 300.000 joden werden omgebracht, in plaats van de zes miljoen zoals algemeen door historici wordt aangenomen.

Williamson heeft tot 9 november de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de rechterlijke beslissing. Het is volgens zijn advocaat nog niet duidelijk of hij van die mogelijkheid gebruik zal maken.

Williamson behoort tot de ultraconservatieve priesterbroederschap Pius X, volgelingen van wijlen de Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre die zich verzetten tegen vernieuwingen in de Rooms-Katholieke Kerk. Williamson werd in 1988 door Lefebvre tot bisschop gewijd, uitdrukkelijk tegen de zin van de toenmalige paus Johannes Paulus II. Williamson en vier anderen werden door de paus geëxcommuniceerd, uit de Kerk gezet.

De uitspraken van Williamson in januari van dit jaar veroorzaakten extra ophef, omdat ze samenvielen met de eerste stappen voor het opheffen van de excommunicatie van de Lefebvristen door paus Benedictus XVI. Dat kwam hem binnen en buiten de Kerk op felle kritiek te staan, onder andere van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ook de priesterbroederschap Pius X distantieerde zich van de negationistische uitspraken en legde Williamson een spreekverbod op. Afgelopen week werden de onderhandelingen tussen het Vaticaan en de leden van Pius X over het definitief opheffen van de verbanning uit de Kerk hervat. (AP)