Bedreigen journalist: extra straf

Het Openbaar Ministerie gaat met journalistenvakbond NVJ praten over een „aparte status” voor journalisten die worden bedreigd. Dat kan ertoe leiden dat het bedreigen van een journalist zwaarder wordt bestraft.

Dat heeft een woordvoerder van het parket-generaal gezegd. De NVJ heeft het OM al eerder gevraagd hogere straffen te eisen als journalisten worden bedreigd of belaagd. De voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, gaat daarover praten met de NVJ.

De aanleiding hiervoor is een vonnis van de politierechter in Hilversum, vorige week. De 29-jarige Abdelhakim B. die Nova-presentator Clairy Polak via e-mails bedreigde, kreeg 80 uur werkstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk: twee keer zoveel als de officier van justitie had geëist.

De rechter woog in haar vonnis mee dat de bedreiger Polak belemmerde bij haar maatschappelijke taak: het uitoefenen en verdedigen van het recht op vrije meningsuiting.

Het OM eist standaard zwaardere straffen voor het bedreigen of belagen van mensen met een publieke taak, zoals agenten en ambulancemedewerkers. Maar journalisten horen niet bij die door het OM geselecteerde groep.

Uit onderzoek van criminoloog Frank Bovenkerk uit mei blijkt dat ruim de helft van 691 ondervraagde journalisten weleens te maken krijgt met bedreiging of geweld. Vooral cameraploegen worden fysiek bedreigd.

    • Merel Thie