ArcelorMittal maakt weer winst

ArcelorMittal, ’s werelds grootste staalbedrijf, heeft vandaag een winst over het derde kwartaal bekendgemaakt van 610 miljoen euro. De afgelopen drie kwartalen leed het concern verlies. Het bedrijf leidt hieruit af dat de ergste crisis voorbij is. „Wij blijven voorzichtig, de economie is nog steeds zwak, vooral in de industrielanden. Herstel zal langzaam en geleidelijk gaan”, zei financieel directeur Aditya Mittal.

In vergelijking met de cijfers van vorig jaar zijn er nog steeds grote verschillen. ArcelorMittal boekte in het derde kwartaal van 2008 een winst van 2,5 miljard euro, terwijl de omzet in de twee vergelijkbare kwartaal meer dan halveerde: van 24 miljard naar 11 miljard euro.

ArcelorMittal verwacht voor het vierde kwartaal een stijging van de staalprijzen. Het bedrijf richt zich voor expansie vooral op groeiende economieën in Zuid-Amerika en Azië. Het bedrijf zegt verder hoogovens die eerder waren gesloten wegens overproductie langzaam weer op te starten. In het tweede kwartaal draaide ArcelorMittal nog maar op halve capaciteit, het derde kwartaal steeg de bezetting naar 61 procent en de laatste drie maanden zou die moeten stijgen naar 70 procent.

Het staalbedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Luxemburg heeft, waarschuwt voor te veel optimisme, wijzend op de „substantieel lagere” afzet. ArcelorMittal heeft een afslankingsoperatie doorgevoerd die 1,5 miljard euro heeft gekost. Onderdeel daarvan was een programma waarbij werknemers vrijwillig ontslag konden nemen en hulp kregen bij het zoeken van ander werk. 40.000 werknemers hebben de afgelopen twaalf maanden het bedrijf verlaten.

Het herstel bij concurrent US Steel verloopt minder snel. Het Amerikaanse bedrijf maakte gisteren een kwartaalverlies bekend van 303 miljoen dollar (204 miljoen euro). De omzet daalde van 7,3 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar. Ook voor het vierde kwartaal verwacht US Steel verlies.

De World Steel Association, een belangengroep van staalbedrijven, zei deze maand erop te rekenen dat de markt door een stijging van de vraag uit China in 2010 weer zal groeien, met 9 procent. (AP)