Aanslagen in Kabul en Peshawar

Een Afghaanse agent draagt een gewonde Duitser weg na de aanslag op een pension in Kabul. Foto AP An Afghan policeman carries an injured unidentified German National, a U.N. staffer from the site of a attack in Kabul, Afghanistan on Wednesday, Oct. 28, 2009. Gunmen attacked a guest house used by U.N. staff in the Afghan capital of Kabul early Wednesday, officials said. A Taliban spokesman claimed responsibility, saying it was meant as an assault on the upcoming presidential election. (AP Photo/ Gemunu Amarasinghe) AP

Tien dagen voor de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen zijn vanochtend zes buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties in de Afghaanse hoofdstad omgekomen. Dit gebeurde bij een bestorming van hun pension in Kabul. Ook drie Afghanen, onder wie de twee bewakers van het pension, kwamen om het leven, evenals de drie aanvallers.

Een woordvoerder van de Talibaan, die de aanslag opeisten, zei: „We hebben al eerder gewaarschuwd dat iedereen die meewerkt aan de verkiezingen doelwit is. Dit is onze eerste aanval.” De VN verlenen de Afghaanse autoriteiten veel organisatorische assistentie voor de verkiezingen.

Vanochtend omstreeks tien voor zes, kort voor het ochtendgebed, bestormden drie mannen met machinegeweren, granaten en bomvesten aan het pension, waar altijd veel buitenlanders verblijven. Volgens een getuige droegen de drie politie-uniformen. Terwijl er explosies klonken, een hevig vuurgevecht met de bewakers losbarstte en brand uitbrak, haastten gasten zich naar buiten. Anderen riepen vanaf balkons of uit ramen om hulp, of sprongen naar beneden.

Een woordvoerder van de VN zei de actie te zien als een aanslag op de volkerenorganisatie. Gezant Kai Eide zei dat de VN zich hierdoor niet zullen laten afleiden van hun werk in Afghanistan. President Karzai noemde de aanslag vanochtend „een onmenselijke daad” en beloofde internationale organisaties in de aanloop naar de verkiezingen van 7 november extra beveiliging.

Opstandelingen schoten ook raketten af op het presidentiële paleis en het luxueuze en zwaar bewaakte Serena Hotel in Kabul, waar veel diplomaten en andere buitenlanders verblijven. Meer dan honderd gasten werden snel naar een schuilkelder gebracht. Het explosief ontplofte echter niet en veroorzaakte slechts dikke rook. Bij deze twee aanslagen vielen geen slachtoffers.

De Verenigde Naties hebben zo’n 1.500 mensen in dienst in Afghanistan, onder wie ongeveer 300 buitenlanders. (Reuters, AP)