Aanslagen in Kabul en Peshawar

Een aanslag met een autobom op een drukke markt die vooral bij vrouwen populair is, heeft vanochtend in de Pakistaanse stad Peshawar zeker 80 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond.

Enkele uren eerder was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in hoofdstad Islamabad aangekomen, om Amerikaanse steun uit te spreken voor de strijd die Pakistan voert tegen de Pakistaanse Talibaan.

De Verenigde Staten, zei Clinton, staan schouder aan schouder met Pakistan bij het aanpakken van „beestachtige extremistische groepen”. „Dit is ook onze strijd.” Haar Pakistaanse collega Mah-mood Qureshi richtte zich rechtstreeks tot de Pakistaanse Talibaan, die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag. „Wij zullen jullie blijven bestrijden, want wij willen Pakistan vrede en stabiliteit brengen.”

Op 17 oktober is het Pakistaanse leger met zo’n 30.000 man een offensief tegen de Pakistaanse Talibaan begonnen in de tribale regio Zuid-Waziristan. Het bergachtige gebied, waar zich ook strijders van Al-Qaeda ophouden, dient als uitvalsbasis voor terreuraanslagen elders in Pakistan en in het naburige Afghanistan. Over de voortgang van de militaire operatie is weinig bekend, omdat er vrijwel geen journalisten worden toegelaten.

De aanslag van vanmorgen, waarbij veel vrouwen en kinderen zijn omgekomen en vele tientallen mensen gewond zijn geraakt, was de bloedigste van dit jaar. De afgelopen weken heeft Pakistan een golf van aanslagen te verduren gehad, waarbij alleen al in de maand oktober 250 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De Talibaan hebben voor meer aanslagen gewaarschuwd als het offensief doorgaat.

De autobom ontplofte vandaag bij een markt – in de kleine straatjes van een oude wijk van Peshawar – waar vooral armbanden, hangertjes, kleren en speelgoed verkocht worden. Winkels en stalletjes vlogen in brand, gebouwen stortten in, waaronder een moskee, en overal raakten mensen bedolven onder het puin. (AP, Reuters, AFP, BBC)