9 boeken over SS'ers

1 Hannah Arendt: Eichmann in Jerusalem: a Report on the Banality of EvilArendt bestudeert de processen van Eichmann, die de hoofdrol speelde in Hitlers Endlösung-programma.

2 Armando & Hans Sleutelaar:De SS’er, Nederlandse vrijwilligers in de Tweede WereldoorlogBij verschijning in 1967 veroorzaakte dit boek een storm van protesten. Velen vonden het boek, waarin acht voormalig SS’ers vrijuit aan het woord komen, verschrikkelijk en fascistisch.

3 Henk Kistemaker: Wiking. Een Nederlandse SS-er aan het oostfrontEen verslag over Kistemakers eigen oorlogservaringen als vrijwillig lid van de Waffen-SS.

4 Jonathan Littell: De WelwillendenDe welwillenden (Les bienveillantes) vertelt de biecht van Max Aue, directeur van een kantfabriek in het noorden van Frankrijk, die minutieus onthult hoe hij tijdens WO II actief was ‘als functionaris van de dood’ aan het Oostfront.

5 Harry Mulisch: De zaak 40/61 Persoonlijk ooggetuigenverslag van het in 1961 in Jeruzalem gevoerde proces tegen de jodenvervolger Eichmann (1906-1962).

6 Perry Pierik: Van Leningrad tot BerlijnSchets van de militaire geschiedenis van de grootste Nederlandse vrijwilligerseenheid, het legioen, de brigade en later de divisie ‘Nederland’.

7 Heribert Schwan en Helgard Heindrichs: De SS’er – Josef Blösche, biografie van een moordenaarDe foto van het joodse jongetje uit het getto van Warschau dat zijn handen omhoog houdt, is overbekend. De SS’er is een biografie van de militair die hem onder schot houdt.

8 Lieven Saerens: De jodenjagers van de Vlaamse SSBeschrijving van de Vlaamse Jodenjagers. In nauwe samenwerking met de Duitsers spoorden ze Joden op en namen actief deel aan de Jodenrazzia’s.

9 Gerard Terwisscha van Scheltinga: Trouw zonder eer. Het gewelddadige leven van een SS-officierEen tijdsdocument waarin SS-officier Hilmar Wäckerle een centrale rol speelt.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: het coververhaal over Nazi-jager Ulrich Maass en de SS’er Heinrich Boere op pagina 4 en 5.