Ziekenhuis moet zich kliniek noemen

DEN HAAG. Het gevangenisziekenhuis in Scheveningen mag geen patiënten meer behandelen die acute medische hulp nodig hebben. Ook mag het ziekenhuis zich geen ziekenhuis meer noemen, maar moet het zich profileren als zorgcentrum of kliniek. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. De staatssecretaris volgt daarmee de maatregelen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft opgelegd aan het penitentiair ziekenhuis, waar vooral vluchtgevaarlijke gedetineerden en gevangenen van internationale tribunalen worden behandeld. Aanleiding voor de ingreep is het overlijden in december vorig jaar van een zeventienjarige jongen die vanuit jeugdgevangenis De Hartelborgt was doorverwezen naar Scheveningen. De arts van het gevangenisziekenhuis heeft zich weliswaar voldoende ingezet, maar is volgens de inspectie tekortgeschoten bij het onderkennen van de ernst van het ziektebeeld van de jongen.