Zes films met Cluedo-wapens

In het spel Cluedo is sprake van zes mogelijke moordwapens:

1 Loden pijp. Blade Runner (Ridley Scott,1982). Voormalig agent Rick Deckard (Harrison Ford) moet in deze scifi opstandige androïde levensvormen, zogeheten replicanten, opsporen en opruimen. Ze worden aangevoerd door de Wilders-blonde Roy Batty (Rutger Hauer). Als Deckard hem op zijn hoofd slaat met een loden pijp, is Batty’s antwoord: „Good! That’s the spirit!”

2 Touw. Rope (Alfred Hitchcock, 1948) Film gebaseerd op de beruchte Leopold en Loeb-zaak, waarbij twee studenten een 14-jarig jongetje vermoorden (door hem te wurgen met een touw); zonder motief, alleen om te bewijzen dat ze zich ver verheven voelen boven de burgerlijke moraal. Met deze zowel willekeurige als perfecte moord willen ze hun superioriteit aantonen. De opzet mislukt, de moordenaars worden gepakt.

3 Dolk. Troy (Wolfgang Petersen, 2004). Troje betekent niet alleen het einde voor Achilles (in deze film gespeeld door Brad Pitt). Het loopt ook slecht af met de Atreïden, de koningen van Mycene: Menelaos sneuvelt in een gevecht met Hektor, en koning Agamemnon krijgt een dolk van de Trojaanse Briseïs in zijn rug wanneer hij haar tijdens de val van Troje probeert te overmeesteren.

4 Kandelaar. Bluebeard (Edward Dmytryk, 1972). Frans-Italiaans-Duitse coproductie over de man die al zijn vrouwen doodt (gespeeld door Richard Burton), beweegt zich in deze versie tussen horror, komedie en softe erotiek. Met een kandelaar wordt een door Nathalie Delon gespeelde echtgenote om het leven gebracht. Elke moord is een absurde vondst, met extra campwaarde door de soundtrack van Ennio Morricone.

5 Revolver. Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1989). Gewelddadige genrefilm brengt New Yorkse politieagente Jamie Lee Curtis in verlegenheid over haar identiteit in een mannenwereld en over het plezier dat ze beleeft aan de macht van een revolver. Een freudiaanse en feministische film noir.

6 Steeksleutel. The Postman always rings twice (Bob Rafelson 1981, remake van een film uit 1946). De door seksuele honger gevoede relatie tussen serveerster Jessica Lange en oplichter Jack Nicholson leidt tot de moord op haar bedrogen, Griekse echtgenoot. Nicolson slaat de man van Lange de hersens in met een steeksleutel.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coverartikel over het toegenomen illegale wapenbezit in Nederland.