Turkse premier kiest partij voor Iran in nucleaire discussie

Ankara. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft westerse landen ervan beschuldigd dat zij Iran ”oneerlijk” behandelen in de onderhandelingen over Irans nucleaire programma. Erdogans uitspraken komen kort voor de verwachte reactie van Iran op een internationaal voorstel over het atoomprogramma van Teheran. ”Wij zijn geen voorstander van massavernietigingswapens in Iran en in onze regio”, zei Erdogan tegen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Erdogan, die gisteren aan een tweedaags bezoek aan Teheran begon, noemde het vervolgens ”oneerlijk en onjuist” om Iran onder druk te zetten wanneer andere landen wel kernwapens hebben. Erdogan noemde geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat Israël als enige staat in het Midden-Oosten over kernwapens beschikt. De kritiek van Erdogan ligt gevoelig gezien het Turkse lidmaatschap van de NAVO, en het Turkse streven om lid te worden van de Europese Unie.

Lees meer over het gesprek tussen Turkije en de EU: pagina 10