Telegraaf versus Merkel YouTube-hit

Telegraaf-journalist Rob Savelberg, correspondent in Berlijn, is met een kritische vraag aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel een ster op YouTube geworden.

Tijdens de persconferentie waarop Merkel haar nieuwe ploeg voorstelde, vroeg Savelberg aan Merkel waarom ze uitgerekend een man minister van Financiën maakte die „vergeten is dat hij 100.000 mark in z’n bureaula heeft liggen”. Savelberg doelde op Wolfgang Schäuble, een van de hoofdpersonen in een affaire met dubieuze partijgiften voor de christen-democratische CDU. Hij bleek een envelop met 100.000 mark te hebben gekregen van een Duitse ondernemer annex wapenhandelaar, bedoeld voor de partij. Schäuble zou de envelop ongeopend aan een secretaresse hebben gegeven, maar daarover ontstond later verwarring. De zaak is nooit opgehelderd.

Merkel bleek onaangenaam getroffen door Savelbergs vraag. Haar mondhoeken gingen omlaag, ze reageerde bits en weigerde antwoord te geven. In de zaal werd besmuikt gelachen, ook door Merkels coalitiegenoten.

De Savelberg-vraag is op YouTube inmiddels bijna 250.000 keer bekeken. Er zijn veel reacties op gekomen. De journalist zelf is onder de indruk van wat hij teweeg heeft gebracht. De reacties vindt hij „veelzeggend”.

Bekijk het fragment via nrc.nl/buitenland