Senegal geeft IMF berg bankbiljetten

President Abdoulaye Wade van Senegal is blij met het IMF. Zo blij, dat hij de vertrekkende vertegenwoordiger van het IMF in zijn land onlangs een „afscheidscadeau” gaf in de vorm van 100.000 euro en 50.000 dollar.

Wade overhandigde het geld op 25 september na een afscheidsetentje met Alex Segura, zo heeft Dakar bevestigd. Segura, een Spanjaard, vertegenwoordigde het IMF drie jaar in Senegal.

„In Afrika hebben wij een traditie”, zo verdedigde premier Souleymane Ndene de gift. „Wanneer iemand jou bezoekt, geef je hem bij zijn vertrek een geschenk.” De regering ontkent dat er sprake is van omkoping.

Volgens het IMF ontdekte Segura de inhoud van het geschenk pas toen hij op weg was naar het vliegveld in Dakar, vanwaar hij naar Barcelona zou vliegen. „Omdat de heer Segura bang was dat hij zijn vlucht zou missen en uit zorg dat er in Senegal geen plek was waar hij het geld veilig kon achterlaten, besloot hij om het geld mee aan boord te nemen”, aldus het IMF. Segura lichtte later zijn werkgever in, waarna de Senegalese ambassadeur in Spanje het geld weer kwam ophalen.

Segura was een criticus van de wijze waarop Senegal zijn financiën regelt. Vorig jaar gaf het IMF Senegal wel een speciale lening van 75 miljoen dollar om de negatieve effecten van de voedselcrisis te bedwingen. (AFP, Reuters)