Rechter trekt gebiedsverbod pedoseksueel in

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft een pedoseksuele man ten onrechte een gebiedsverbod opgelegd. Dat heeft de rechter in Den Bosch vanmorgen bepaald. Het verbod is met onmiddellijke ingang opgeschort.

De man verliet op 20 september de gevangenis, de burgemeester ontzegde hem toen de toegang tot zijn woonplaats Eindhoven. Volgens de bestuursrechter kan Van Gijzel onvoldoende bewijzen dat de openbare orde in het geding is. Daarom is er geen juridische basis voor het opleggen van het verbod, aldus de rechter.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse gemeente een zedendelinquent van haar grondgebied wilde weren. Van Gijzel beriep zich bij het verbod op artikel 172 van de Gemeentewet, waarin staat dat hij de bevoegdheid heeft verstoring van de openbare orde te voorkomen. De terugkeer van de man, die twee keer is veroordeeld voor ontucht met tieners, zou volgens Van Gijzel leiden tot onrust en wraakacties.

De rechter deed de uitspraak in afwachting van een uitspraak van de bezwaarcommissie van de gemeente Eindhoven, die binnenkort over een bezwaarschrift van de pedoseksuele man beslist. De commissie kan opnieuw een gebiedsverbod of een andere maatregel opleggen. De pedoseksuele man kan weer naar de rechter als hij het oneens is met dat besluit. Dan volgt een bodemprocedure.

De pedoseksueel heeft 27 maanden gevangenisstraf uitgezeten voor ontucht met vier minderjarige jongens. Het hof in Den Bosch had hem drie jaar celstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht opgelegd. De man ging in cassatie tegen het vonnis. Zo lang de Hoge Raad zich niet heeft uitgesproken over de zaak, kan de man geen verplicht toezicht worden opgelegd. Dat was voor Van Gijzel reden het gebiedsverbod in te stellen. Ook zou de gemeente hem alleen een huurwoning geven als hij toezicht van de reclassering aanvaardt.

Volgens advocaat André van Knippenbergh van de pedoseksuele man is zijn cliënt het slachtoffer geworden van een „proefballonnetje” van de burgemeester.

Lees de uitspraak op nrc.nl/binnenland