Prik helpt muizen met slaaptekort

Rotterdam. Geheugenproblemen na slaaptekort zijn bij muizen te vermijden door een injectie met een chemische stof (rolipram). Dat schrijven Amerikaanse neurowetenschappers in Nature. Volgens hen kunnen op deze basis middelen ontwikkeld worden waarmee mensen helder blijven denken bij slaaptekort of jetlag. Rolipram is daarvoor niet geschikt: mensen gaan ervan overgeven. Onderzoeksleider Ted Abel onthield muizen vijf uur slaap. Die muizen vergaten dat ze, toen ze nog goed wakker waren, in een bepaald hok een elektrische schok hadden gekregen. Normaal schrikken muizen als ze een dag later weer in hetzelfde hok worden gezet. Muizen met slaapgebrek reageren alsof er niks aan de hand is. Kregen ze kort na de schok een injectie met rolipram, dan herinnerden ze zich die nare ervaring wel.