Pipo redt Fatimama in zonnig Zonzonia

Musical Pipo de musical, door Three Star/Olbe Producties. Gezien: 20/10 De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 18/4. Inl. www.pipodemusical.nl.***

Pipo de Clown beleeft al sinds 1980 geen tv-avonturen meer. Daarna was er nog wel een bioscoopfilm, maar ik kan me niet voorstellen dat veel kinderen het clowntje met het zonnetje op zijn linkerwang nog kennen. Toch is er nu een musicalversie op tournee – en te oordelen aan de reacties van de jeugdige toeschouwers lijkt die onbekendheid niet veel uit te maken. Er wordt meegezongen, meegeklapt, meegeroepen en meegeblazen als de spelers dat vragen.

Op basis van een bestaand verhaal van Pipo’s bedenker Wim Meuldijk, die in 2007 overleed, heeft diens dochter Belinda Meuldijk een script geschreven dat stijlvast in de voetsporen van haar vader treedt. Met liedjes op aansprekende melodietjes van Maarten Peters. Pipo trekt ditmaal ten strijde om Fatimama haar stem terug te geven. Haar land Zonzonia dreigt in de ijselijke greep van de Nachtvorst te belanden.

Eng of anderszins adembenemend wordt het echter nooit, want daar hield Meuldijk niet van. Bij hem waren zelfs de boeven bangige meneertjes. Veel tempo hadden Pipo’s belevenissen evenmin. Maar gepraat werd er des te meer, met speelse taalgrapjes ter bekoring van de volwassen meekijkers. „Mij raken kant noch wal vandaag”, zegt Klukkluk als hij telkens mis schiet met zijn pijl en boog. En als hij de weg naar Zonzonia moet zoeken: „Mij zijn van de tamtam en van de tomtom.”

In de Pipo-rol speelt Raymond Kurvers een verdienstelijke imitatie van Cor Witschge (de enige echte), terwijl Sytske van der Ster een lieve Mamaloe is. Klukkluk en de Dikke Deur zijn wat kleurlozer dan hun oerversies. Maar in de regie van Dick van den Heuvel blijft de charme van het origineel goeddeels intact.

    • Henk van Gelder