Onderzoek A'dam naar ongevallen met politie

Het Amsterdamse politiekorps onderzoekt of zijn agenten dit jaar vaker bij verkeersongevallen zijn betrokken dan de jaren ervoor. Aanleiding voor het onderzoek is een ongeval vorige week, waarbij een motoragent een voetganger dodelijk verwondde.

Dit heeft het politiekorps Amsterdam-Amstelland vanmorgen bevestigd. „We zetten op een rij hoeveel incidenten er dit jaar zijn geweest en hoe dit aantal zich verhoudt tot vorige jaren”, zei een woordvoerder vanmorgen. Afgelopen jaar waren er in elk geval vier aanrijdingen met agenten, waarbij een dode en drie gewonden vielen.

Een 41-jarige vrouw werd vorige week donderdag op een zebrapad in Amsterdam-Zuid aangereden door een 32-jarige motoragent en overleed zaterdag. De agent is mogelijk door een rood stoplicht gereden. In sommige gevallen is dit toegestaan. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het Bureau Integriteit en de Rijksrecherche onderzoeken de toedracht.

Een scooterrijdster raakte eerder deze maand ernstig gewond toen zij in Amsterdam-West werd aangereden door een motoragent. Een fietser raakte in juli gewond toen hij in Amsterdam-Oost werd aangereden door een motoragent. Onlangs liep een man ernstig letsel op toen de politie hem klem reed, in de onjuiste veronderstelling dat hij een overvaller was.

Op verzoek van de Volkskrant maakte de politie eerder dit jaar een landelijke inventarisatie. Daaruit bleek dat in de periode 2005-2007 door ongevallen met politievoertuigen elf doden en 483 gewonden zijn gevallen.